American Horror Story – Seizoen 6: Mysteries & Theorieën

Columns Impressies Rubrieken Series Slider

Eindelijk, het nieuwe seizoen van American Horror Story is begonnen! Na maanden van speculeren weten we eindelijk wat het thema is van het zesde seizoen. Of toch niet? En naast dat mysterie is er nog veel meer opvallends aan de hand met de serie. Daarom is het dus tijd om eens kijken naar wat we allemaal al weten en wat we misschien kunnen verwachten. Daarbij bespreken we natuurlijk ook de eerste aflevering van het zesde seizoen na, die afgelopen maandag te zien was op FOX. Dus wil je nog helemaal niets weten, kijk dan eerst die aflevering voordat je verder leest.

Teasers

ahs6_pigNormaal gesproken is het thema van het aankomende seizoen allang bekend en wordt daar ook volop reclame mee gemaakt, maar dit jaar heeft bedenker en schrijver Ryan Murphy het helemaal anders aangepakt. Hij heeft zijn normaal zo loslippige lippen stijf op elkaar gehouden en nauwelijks iets prijs gegeven over seizoen 6. Sterker nog, er zijn bijna dertig teasers vrijgegeven, maar slechts één ervan representeert het zesde horrorverhaal. Tenminste, dat is wat de makers zeiden. De nieuwste aflevering geeft namelijk aanleiding om te denken dat er misschien wel meer dan één van de korte impressiefilmpjes echt zijn.
Inmiddels is bekend gemaakt dat ‘Wind Chimes’ de échte teaser is, maar in de nieuwste aflevering zagen wij bijvoorbeeld al een biggenman opduiken en in een van de korte filmpjes was het woord ‘pig’ te zien. Ook het onderwater trekken van een persoon, zoals dat gebeurt in de aflevering, doet sterk denken aan één van de teasers. Wat nou als alle impressiefilmpjes echt zijn? Of in ieder geval een aantal ervan? Dan krijgen we waarschijnlijk een veel interessanter en complexer seizoen dan dat het nu op het eerste oog lijkt, maar dat weten we pas als we meerdere afleveringen hebben gezien.

windchimes_ahs

Connecties tussen de eerste vijf seizoenen

In seizoen 4 en 5 zagen we al dat er connecties zijn tussen alle seizoenen, maar in de eerste aflevering van seizoen 6 zijn er ook al een aantal ontdekt. Laten we eerst eens kijken hoe de vorige seizoenen al met elkaar verbonden waren. Even ter opheldering, de seizoenen 1 tot en met 5 heten respectievelijk Murder House, Asylum, Coven, Freak Show en Hotel.

Freak Show en Asylum: in seizoen 4 krijgen we het achtergrondverhaal van Pepper, die we eerder al zagen als bewoner van de mensonterende psychiatrische inrichting in seizoen 2. We zien hoe Pepper uiteindelijk in het gekkenhuis terechtkomt. Ook zuster Mary komt daarbij in beeld.

Freak Show en Murder House: in de seizoenen 1 en 4 komt er een rechercheur voor die Jack Colquitt heet. Het is een vrij unieke naam en we kunnen dan wel voorzichtig concluderen dat dit een en dezelfde persoon moet zijn.

Freak Show en Asylum: in seizoen 2 ontdekken we dat Dr. Arden vroeger Hans Gruper heette en slecht was in de Tweede Wereldoorlog. In seizoen 4 blijkt dat hij ook degene is die ervoor heeft gezorgd dat Elsa Mars geen benen meer heeft.

Hotel, Coven en Murder House: Dr. Montgomery en zijn duistere praktijken vormen de basis van seizoen 1, maar ook in seizoen 5 duikt hij op als The Countess gebruik maakt van zijn diensten. Ook heet een van de heksen in seizoen 3 Montgomery en haar geboorteplaats komt overeen met de locatie van Murder House. Zijn zij familie?

Hotel, Cover en Murder House: de makelaar en een paragnost uit seizoen 1 duiken op in Hotel Cortez in seizoen 5. Ook verschijnt één van de heksen uit seizoen 3 als gast in het horrorhotel.

pepper_ahs

Connecties met seizoen 1

Kortom, er zijn al een aantal interessante connecties tussen de verschillende seizoenen, maar de mogelijke linken tussen seizoen 1 en seizoen 6 die nu al ontdekt zijn, zijn nog verrassender. Dat komt overeen met twee uitspraken die Ryan Murphy heeft gedaan, want eerder heeft hij gezegd dat we het thema van seizoen 6 moesten zoeken in seizoen 1 en dat de verhalen steeds verder met elkaar verweeft zullen worden. De meest opvallende is Piggy Man, die in de nieuwste aflevering verschijnt, want dit was namelijk ook al een figuur die voorkwam in Murder House. In de aflevering, getiteld ‘Piggy Man’, heeft een cliënt van de psycholoog die het moordhuis bewoont namelijk een grote angst voor de legende over het varkenskopcreatuur.

Een iets minder opvallende link is te vinden in de uitspraken van paragnost Billie Dean Howard in seizoen 1 en de locatie waar seizoen 6 zich afspeelt. In Murder House vertelt deze vrouw namelijk over het legende van Roanoke, waar 107 kolonisten spoorloos verdwenen; vermoord door de oorspronkelijke bewoners. De geesten van deze landverkenners jaagden op hun moordenaars, totdat de stamoudste de spirituele krachten verdreef door alle persoonlijke bezittingen te verbranden en de spreuk ‘Croatoan’ uit te spreken. Nu zijn dit pas twee connecties, maar als de bedenker van de serie woord houdt, kan dit weleens slechts het begin zijn.

ahs-roanoke-piggy-man1

Theorieën

Nu lijkt het oude Roanoke-verhaal het thema van seizoen 6, maar is dat wel zo? Dat weten we pas als het verhaal vordert, maar er zijn een aantal aanleidingen om aan te nemen dat we afgelopen week slechts een hele lange proloog hebben gezien en dat het thema óf veel breder is óf misschien zelfs de andere kant op gaat dan het nu lijkt. Die gedachten is aannemelijk om de volgende redenen:

Geen subtitel: tot nu toe kreeg elk seizoen (met uitzondering van Murder House) voor de start al een subtitel, maar ditmaal ontbreekt zelfs na de eerste aflevering de subtitel nog. Op het internet gaat, waarschijnlijk voor het gemak, de titel American Horror Story: Roanoke rond, maar de serie zelf gebruikt die titel niet. De eerste aflevering gebruikt alleen My Roanoke Nightmare als titel, die ook voor en na de reclameonderbrekingen te zien is. De titel American Horror Story wordt slechts één keer getoond.

Geen intro: het meest opvallende is nog wel dat de eerste aflevering geen intro heeft. We verwachtte natuurlijk allemaal het kenmerkende muziekje, met angstaanjagende beelden en alle namen van de acteurs op het scherm, maar dat bleef uit.

Laatste teaser: onder de laatste promo die de zender uitbracht is de nieuwe muziek van Lady Gaga gemonteerd. Dit nummer heet Perfect Illusion; zegt dat iets over seizoen 6? Is alles wat zien een perfecte illusie? Dat zou heel goed kunnen als je kijkt naar de onderstaande theorieën.

Meer theorieën

Shelby en Matt vertellen hun eigen verhaal: de opzet van de show moet iets te betekenen hebben. De “echte” mensen vertellen het verhaal, dat wordt nagespeeld door “acteur”, maar is dat wel wat we zien? De “echte” Shelby en Matt zijn namelijk ouder dan de “acteurs”. In documentaireseries is dat andersom natuurlijk het geval. De personen die een bepaald drama hebben overleefd en hun verhaal doen, zijn natuurlijk inmiddels ouder dan toen ze het hebben beleefd. Beide personen zijn regelmatig van elkaar gescheiden geweest, dus het zou goed mogelijk zijn dat niet alles daadwerkelijk heeft plaatsgevonden of dat het anders is gelopen. Zitten Shelby en/of Matt te liegen?

Het is Billie Dean Howard’s kijk op het verhaal: een andere interessante theorie is dat nieuwe seizoen een televisieprogramma is van de paragnost die we eerder al in seizoen 1 en seizoen 5 zagen. Dat zou ook verklaren dat het openingsaflevering van seizoen 6 zo opvallend afwijkend is. In dat geval is het dus ook haar versie van het verhaal en sterker nog, ook een verklaring voor het feit dat de “echte” mensen zo jong zijn: ze zijn dood. Dit principe zagen we natuurlijk al twee keer eerder, dus het zou goed mogelijk kunnen zijn.

Shelby is een heks: deze theorie gaat rond op het internet en is iets minder logisch en staat los van de rest van de andere genoemde dingen in het artikel, maar in het begin van de aflevering zien we hoe Shalby een miskraam krijgt en dat haar man op datzelfde het gevecht tegen de dood wint. Is zij een heks en gebruikt ze hier Vitalum Vitalis, een kracht die de heksen in Coven ook gebruiken. Heeft ze haar baby opgeofferd voor haar man? Deze theorie zou best mogelijk kunnen zijn, want dat daarmee knopen de makers nog meer seizoenen aan elkaar; iets dat Ryan Murphy zegt te willen doen.

ahs1-news

Kortom, genoeg stof tot nadenken en veel meer dan afwachten kunnen we niet. Dat maakt dit seizoen al meteen een verrassing, want het zet voor de zesde keer een totaal andere sfeer neer en het houdt je als kijker ook bezig. De verwarring is gezaaid door de vele teasers, maar misschien zijn die toch wel allemaal echt? Komen we steeds meer connecties met eerdere seizoenen tegen of nemen de makers daar meer dan één seizoen de tijd voor? Is de eerste aflevering van seizoen 6 een perfecte illusie, of blijkt het thema toch gewoon een onschuldig stel in een spookhuis? Wij hopen in ieder geval op een seizoen dat alles tot nu toe overtreft en iets geeft toch wel de hoop dat dit gaat lukken.

 

 

Michael Wenting
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt h...

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password