Recensie: Mr Mercedes – Seizoen 1

DVD / Blu-Ray / VOD Recensies Series Slider
8

Geweldig

Samengevat

Mr Mercedes was een uitstapje voor Stephen King naar een ander genre en dat pakte goed uit. Er verscheen een serie en ook in Nederland mogen wij daar nu van genieten. De makers weten dicht bij het verhaal van het boek te blijven, maar weten ook er een hedendaagse twist aan te geven. Acteur Harry Treadaway weet zijn rol zo echt neer te zetten dat je bijna bang wordt voor hem. Alleen maar lof voor deze prestatie. Het enige wat wij kunnen bedenken is dat het jammer is dat er op de dvd geen extra's te bekennen zijn.
8

Geweldig

Mr Mercedes

Stephen King is heer en meester in het schrijven van horrorboeken. Toch schreef hij in 2014 een boek wat we niet snel hadden gezocht achter hem. Geen horror, maar een spannende detective die dicht tegen een thriller aanzat. Geen monsters of geheimzinnige objecten, maar een maniak van vlees en bloed die in een Mercedes inrijdt op een groep mensen. Iets wat in deze tijd helaas nog geregeld voorkomt. Het boek werd door de internationale pers ontzettend goed ontvangen en het kon dan ook niet anders dan dat er vervolgen op zouden komen. Inmiddels zijn er twee vervolgen gekomen. Misschien tijd voor een televisieserie?

En die televisieserie kwam er ook uiteindelijk. Een jaar na het verschijnen kocht Sonar Entertainment de rechten om het boek uit te brengen als een serie. En dat heeft even mogen duren, want in de tussentijd is er het een en ander veranderd in de samenstelling van het project. Schrijver David E. Kelley heeft het verhaal deels herschreven om het in een serie te passen. Hij was onder andere mede verantwoordelijk voor het schrijven van de serie Ally McBeal. De regie is in handen van Jack Bender. Zeker niet de minste regisseur als het gaat om series. Zo was hij verantwoordelijk voor een hoop Lost-afleveringen en regisseerde hij twee belangrijke afleveringen in het zesde seizoen van Game of Thrones. Aan hem de taak om Mr Mercedes goed in beeld te brengen. Dit is overigens niet de eerste keer dat hij een boek van Stephen King naar de televisie brengt, hij werkte ook al aan het eerder genoemde Under The Dome.

Verschillen in het verhaal

De belangrijkste vraag is altijd of men trouw blijft aan het boek. Ook nu kan je jezelf die vraag stellen bij de serie. Het antwoord daarop is grotendeels positief. Een boek van 423 bladzijdes moet in een serie gegoten worden van tien afleveringen. Het verhaal is daarom grotendeels herschreven om spannend over te komen. Het is geschreven naar de hedendaagse tijd waarin social media en internet een belangrijke rol spelen. Toch nog goed nieuws voor de fans: het grootste gedeelte van het verhaal uit het boek is gewoon overeind gebleven.

In Mr Mercedes volgen we hoofdpersoon Bill Hodges, een gepensioneerde rechercheur die niet in zijn vel zit. Hij is met pensioen gegaan terwijl hij druk bezig was met het oplossen van een gruwelijke zaak. Namelijk de moord op een groep mensen die zaten te wachten op een banenmarkt. Er is op deze groep ingereden door een Mercedes en de dader hebben ze nooit kunnen pakken. Genieten van zijn pensioen zit er ook niet in, want hij is aan de drank geraakt en op het punt om zelfmoord te plegen. Tot er ineens contact wordt opgenomen met hem door de moordenaar. En zo begint een kat-en-muis spelletje tussen de gepensioneerde rechercheur Hodges en de dader, Brady Hartsfield, een doodnormale man met een getraumatiseerde jeugd die werkt bij een computerhandel.

Geweldige keuze

Voor de rol van Bill Hodges is gekozen voor Brendan Gleeson. Zeker geen onbekende acteur, want hij speelde eerder de rol van Alastor “Mad-Eye” Moody in de laatste Harry Potter-films. Maar misschien nog belangrijker, hij won een Emmy-award voor zijn rol als Churchill in Into the Storm. Hij speelt deze rol misschien niet zo briljant als zijn voorgaande rollen, maar toch weet hij je wel mee te nemen in het tragisch leven van zijn personage. Je krijgt misschien zelfs medelijden met hem omdat hij echt een digibeet is en je doet denken aan je vader of moeder die niets van internet weten. Een goede keuze, maar hij is niet de acteur die je hart weet te veroveren. Acteur Harry Treadaway is de man die we de komende jaren in de gaten moeten houden. Hij speelt de rol van Brady Hartsfield en weet dat voortreffelijk naar voren te brengen. Hij vertolkte eerder de rol van Dr. Victor Frankenstein in de serie Penny Dreadful. Treadaway weet precies hoe hij de juiste balans moet vinden tussen geestelijk gestoord zijn en volkomen normaal overkomen naar de buitenwereld. Overigens was Treadaway niet eerste keuze voor deze rol, maar acteur Anton Yelchin. Hij kwam echter te overlijden voordat de opnames begonnen.

De serie kent ook nog een aantal personages die best van invloed zijn. De moeder van Brady Hartsfield wordt gespeeld door actrice Kelly Lynch. Zij nam al eerder spraakmakende rollen op zich zoals de travestiet Ivan in de serie The L Word. In het boek hebben Brady en zijn moeder een hele bijzondere band. Zij weet deze band, in samenwerking met Treadaway echt prachtig neer te zetten. Actrice Mary-Louise Parker mag de tragische rol van Janey Patterson spelen en met haar ervaring komt dat ook wel goed. Een andere indrukwekkende rol is die van Jharrel Jerome. Hij speelt de rol van hulpje Jerome Robinson, hij doet klusjes voor Hodges in de tuin en zijn computer repareren. Een relatief onbekende naam, maar had toch een mooie rol in de film Moonlight. Al met al en cast waarmee weinig fout kan gaan en waarbij er goed gekozen is voor Brady Hartsfield.

Waar zijn de extra’s!?!

Een serie als Mr Mercedes verdient wel een aantal extra’s zoals hoeveel invloed Stephen King heeft gehad in het verhaal en wat zijn rol was bij het tot stand brengen van de serie. En er gaat geregeld wat mis, dus waar zijn die bloopers? En laten we het dan niet hebben over waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn om het verhaal een meer hedendaags jasje te geven. Toch moet je het uiteindelijk doen zonder extra’s en dat is best jammer. Misschien dat er nog hoop is, want het tweede seizoen is inmiddels afgelopen in de Verenigde Staten. Dit tweede seizoen behandelde het tweede en derde boek uit deze reeks. Dus hopelijk zien we bij de verschijning in Nederland van dit tweede seizoen dan wel extra’s.

Mr. Mercedes - Seizoen 1
Mr. Mercedes - Seizoen 1
Score 4.4 van 5 sterren.
€19,99
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Sylvano Witte
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bi...

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password