The Music Game: Nerdcore

nerdcore

Welkom bij The Music Game, een nieuwe column waarin ik wekelijks zal kijken naar alles van muziek in de gaming wereld. We kijken niet alleen naar soundtracks maar ook naar game geïnspireerde muziek zoals nerdcore, chiptunes, videogames in concert en nog veel meer! Als eerste pakken we Nerdcore. Dit genre is nieuw en vers en daarom een zeer cool onderwerp om over te babbelen. We hebben interviews, geschiedenis en nog meer! Je kunt dus de aankomende maanden elke donderdag genieten van nieuwe tracks en leuke info!

Nerdcore. De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord en als ze het voor het eerst horen is het vaak: “Huh? Wat is dat?”. Het antwoord is makkelijk: rapmuziek geïnspireerd door de nerd levensstijl.

Nerdcore is een term die gecoined werd door MC Frontalot in 2000 in het nummer “Nerdcore Hiphop”. Het meeste in het genre is zelf gepubliceerd en het wordt over het algemeen als niche markt gezien. Qua sound is het erg variërend, wel is sampling een erg grote factor in de muziek. Vaak is dit ‘uncleared’ oftewel zijn het samples die worden gebruikt zonder toestemming van de originele maker. Verder wordt er vaak tussen de artiesten ook nog geremixt wat weer nieuwe sounds oplevert. De onderwerpen zijn erg verschillend. Er zijn parodieën, politieke onderwerpen, comedy en meer. Deze worden door middel van sci-fi, games, anime, computers, roleplaying games en nog veel meer gemaakt.

Alhoewel het fenomeen nerdcore officieel begon met MC Frontalot waren er voor hem al zat artiesten die buiten de reguliere topics keken voor materiaal. Bands als Beastie Boys, Deltron 3030 en MF Doom hadden al nerdy topics gekozen als science fiction. Echter deze werden niet als nerdcore bestempelt. Wel hebben ze een grote invloed gehad op bijvoorbeeld Frontalot. Ook Weird Al Yankovic word vaak als invloed genoemd, het moge duidelijk zijn waarom. Met hits als ‘White and Nerdy’ en ‘It’s All About The Pentiums” is het duidelijk dat Weird Al ook een flinke nerd is.

In 2004 kreeg het genre een flinke schop onder de kont. Toen bekend werd dat Penny Arcade Expo zou worden georganiseerd werd MC Frontalot met Optimus Rhyme geselecteerd als de officiële rappers van de Expo. Het jaar daarop werden er twee volledige concerten gegeven door dezelfde mannen. Deze optredens hebben erg geholpen met de populariteit van nerdcore.
Sinds 2008 was er ook Nerdapalooza waar verschillende nerdcore artiesten samen komen om te remixen, tips te delen en met elkaar kennis te maken. Op dit event komen ook andere artiesten in de geek culture zoals chiptunes en video game muziek makers. Helaas is het niet meer actief nadat het in 2013 failliet is gegaan.
In 2009 was het eerste grote nerdcore event buiten Amerika. In Amsterdam werd ‘Glicthed: The Dutch Nerdcore Event’ georganiseerd. Veel grote namen als MC Lart, Beefy en YTCracker traden er op. Ook was het de Europese première van de documentaire ‘Nerdcore For Life’, een film over de nerdcore scene.

Zoals je ziet is nerdcore een erg interessant genre en daarom ga ik de aankomende maanden een nieuw column schrijven over dit verschijnsel. De groei, de artiesten die zich erin bevinden en de achtergrond ervan komen allemaal aan bod. We kijken naar de verschillende topics waarover ze rappen, vragen de rappers zelf wat zij ervan denken en houden je up-to-date met de laatste platen. Kom dus zeker terug voor dit onderwerp in de toekomst! Volgende week hebben we alvast een interview met Richie Branson die met nerdcore in Amerika ervoor heeft gezorgd dat Toonami terug op TV kwam. Tot dan!

Nerdcore. Most people haven’t heard of it and are probably thinking “Huh? What’s that?” The answer is pretty easy; music (often rap) inspired by nerd culture.
 
Nerdcore is a term that was coined by MC Frontalot back in 2000 with his song “Nerdcore Hiphop”. Most of the genre is self-published and it’s generally seen as a pretty niche market. That said, soundwise it’s still pretty varying. One common element is sampling: it’s pretty much used throughout the genre. Uncleared sampling also plays a big part; this means that the samples used aren’t authorized by the original creator. Luckily enough, thanks to the broadening audience, this is becoming less of an issue and there are a lot of artists who remix current tapes into something entirely new. The subjects of the tracks are quite varied. There are serious ones about politics, parodies in the style of Weird Al, and generic nonsense addressing the artist’s favourite sci-fi, games, anime, computers, etc.
Even though the phenomenon of nerdcore started with MC Frontalot, he’s certainly not the first rapper to find inspiration outside the regular topics. Artists like the Beastie Boys, Deltron 3030, and MF Doom already incorporated “nerdy” topics like sci-fi into their lyrics. These aren’t really considered nerdcore, though, since the references weren’t the primary emphasis of the music. They did greatly influence the current artists, much like MC Frontalot. Weird Al Yankovic, the wildly successful parody artist, is also a big inspiration to the scene, and it should be clear why. With hits like ‘White And Nerdy’ and ‘It’s All About the Pentiums’ it should be obvious that that Weird Al is a pretty big nerd himself.

Around 2004 the genre got a much-needed boost of exposure. When it was announced that the Penny Arcade Expo (PAX) was going to be a thing, MC Frontalot and Optimus Rhyme were selected to be the official rappers of PAX. It proved so popular that PAX organized two full concerts, including the same duo and more, for the next year’s events. These concerts really threw the genre out there and helped build its popularity. It reached a new climax in 2008 when Nerdapalooza was organised. Meant as a place for various nerdcore artists to meet, mix, and mingle, it was a bold venture for all involved. Various artists from diverse musical scenes, including chiptunes, nerdcore, and more, joined for several years. Sadly, though, the festival went bankrupt in 2013. In 2009 nerdcore made a small appearance in Europe, as a festival called ‘Glitched: The Dutch Nerdcore Event’ was organized in Amsterdam. With lots of big names like Beefy, MC Lars, and YTCracker, it was considered a moderate success. Still, even this level of overall promotion didn’t push the genre to break into the mainstream on mainland Europe.
 
As you can hopefully see, nerdcore is a very interesting genre and that’s why I’ll be spending the next few months making a weekly column dedicated to the topic. I’ll be writing about the growth of the genre, the artists themselves, and the history of the scene. We’ll look at the different topics and styles, ask the artists what their thoughts are on the subject, and keep you up to date with the latest tracks. Next week we will have an interview with Richie Branson. Richie is a nerdcore artist who used his skills to bring back Toonami back on American TV. I’ll see you then!

SHARE THIS POST

  • Facebook
  • Twitter
Schrijver: Zenzi Mulder Bekijk alles van Zenzi Mulder
Een grote fan van games en liefhebber van alles nerdy en geeky. Dat is Zenzi in een notendop. Woonachtig in België schrijft hij over van alles en nog wat. Je kunt hem volgen op Twitter @BelgiumIsntReal voor al zijn laatste reviews, column en artikelen.
Schrijver: Zenzi Mulder Contactinformatie